Automatisering er en av de store megatrendene i samfunnet, og da ikke bare i betydning selvkjørende biler, artifisiell intelligens og smarte assistenter. Innen produksjon er det ofte lønnsomt å automatisere gjentakende manuelle oppgaver, samtidig som veien fra datamodell til ferdig produkt også blir kortere.
Mellom manuell produksjon og skreddersydde samlebånd
Noen prosesser vil være vanskelige å legge om til automatisk produksjon. Det gjelder for eksempel trinn der det må tas komplekse beslutninger underveis, eller der prosessen inneholder feilsøking eller justering. Datasystemer er som kjent svært gode til å håndtere regler, tall og mønstre, men mennesket er fortsatt overlegent når det gjelder å ta raske beslutninger i komplekse situasjoner.
På den helt andre siden finner du ekstrem masseproduksjon, der millioner eller milliarder eksemplarer av samme produkt lages med helt skreddersytt utstyr. Et sted imellom disse ytterpunktene finner vi produksjon i mindre serier, der automatisering med industrimaskiner potensielt kan spare selskaper for en god del penger.
CAD-design, integrasjon med CNC-maskiner og enkle roboter
Det finnes et svært bredt utvalg produkter, programvare og løsninger innen automatisering. Ingen selskaper er helt like, og det finnes ingen fasitsvar når det gjelder hvilke løsninger som passer til et spesifikt selskap. En bedrift som designer egne komponenter vil likevel ofte kunne ha god effekt av å bruke CAD-design, integrere denne prosessen med CNC-maskiner og til slutt komplettere med enkle roboter.
Det er viktig å sette seg inn i at CAD-løsningen snakker godt sammen med produksjonsmaskinene, slik at det er problemfritt å overføre modeller og design til produksjon. Mange automatiserte industrimaskiner kan håndtere flere emner etter hverandre, og roboter kan også komplettere slike arbeidsstasjoner. Såkalte samarbeidende roboter er relativt kompakte robotarmer, som kan programmeres enkelt. Disse kan da samarbeide i trinnene mellom industrimaskinene, og legge til rette for at en så stor del som mulig av produksjonen blir automatisert – noe som sparer både tid og kostnader.