Denne artikkelen er en betalt annonse.
I 2023 er en stor andel av belysningen i norske hjem og forretningsbygg byttet ut med LED-lyskilder. På noen områder har det skjedd med mildt tvang, ikke minst som følge av at de tradisjonelle glødepærene ble helt faset ut for noen år siden. Samtidig er det en utvikling som sannsynligvis vill ha funnet sted uavhengig av lovregulering, gitt effektiviteten til moderne LED-lyskilder.
Samme gode lys – mye lavere energiforbruk
Teknologien i LED-lys bygger på en liten diode som gir fra seg lys, det er altså en helt annen prosess sammenlignet med glødetråden i gammeldagse pærer. Enkelt forklart blir en mye større andel av energien omdannet til lys i energisparende LED-belysning, i de tradisjonelle gløde- eller halogenpærene ble en stor andel av strømmen sløst bort som varme.
Noen vil argumentere for at varmen fra tradisjonelle lyskilder uansett bidro til å varme opp boligen, men husk på at det ikke akkurat er fyringssesong året om – og alle lamper er ikke plassert på steder der det er ønskelig med ytterligere oppvarming. I en tid med høye strømpriser er det fint å kutte der det er mulig, og LED er derfor er åpenbart førstevalg.
Integrerte lyskilder gir nye muligheter
De tradisjonelle E27- og E14-soklene har vært med i svært lang tid, det samme gjelder for de mange andre standardene for små og store pærer. Det ga mening når pærene måtte skiftes jevnlig, samtidig som pærens overflate ble svært varm, men LED forandrer alt.
I dag kan selve LED-lyskildene integreres i armaturen, noe som sparer både plass, materialer og penger. Det betyr at lamper ikke må designes rundt ulike sokler, noe som igjen fører til at det er mulig å tenke helt nytt når det gjelder produktdesign. Det kan være litt uvant å handle lamper med integrert lyskilde, men husk på at selve LED-lyskilden har en forventet levetid som kan matche armaturen – derfor er slike lamper et fornuftig valg.