Reklame
Smarthjem er i vinden som aldri før, og de ulike økosystemene og plattformene tilbyr en rekke spennende og praktiske muligheter knyttet til alt fra belysning og oppvarming til underholdning og læring. Samtidig er det viktig å huske på at et smart hjem ikke bare dreier seg om duppedingser og teknologi, men også energieffektivitet, praktiske arkitektoniske løsninger, vedlikeholdsfrie materialer og mye mer.
Energieffektivitet – alfa og omega
Energieffektive løsninger er helt avgjørende for både strømkostnadene og komfort i hverdagen. De energigjerrige løsningene begynner allerede i selve konstruksjonen, med for eksempel verandadør og vinduer som er godt isolert. Isolasjonen i vegger er selvfølgelig også viktig, men det er ofte en lavere terskel for å gjøre noe med enkeltelementer i forbindelse med oppussing eller rehabilitering.
Husk også på at energisparing dessuten dreier seg om enkle tiltak som å redusere temperaturen i utvalgte rom i boligen. Slik temperaturstyring kan være automatisk eller manuell, for eksempel er det uproblematisk å justere temperaturen i et gjesterom manuelt opp og ned ved behov.
Livsløpsstatus og god arkitektur
Å ha et smart hjem dreier seg også om å ha lure løsninger i interiøret, løsninger som legger til rette for en enklere og smartere hverdag. Moderne boliger har i stort mer praktiske planløsninger, som følge av både trender og nye byggetekniske krav. Begrepet livsløpsstandard benyttes noen ganger om boliger som er ekstra godt tilrettelagt for beboere i alle deler av livet – for eksempel i form av trappefri planløsning.
God arkitektur kan også gi praktiske resultater når det gjelder for eksempel lysinnslipp eller optimal spredning av varme. Åpne løsninger kan være gunstige når det gjelder å la varme spre seg gjennom etasjer, men samtidig kan lukkede rom være praktisk hvis du ønsker å differensiere temperatur i de ulike rommene.
Vedlikeholdsfrie materialer og systemer
Mange digitale smarthjemløsninger har fokus på automatisering og logiske koblinger mellom sensorer og andre enheter. Det kan være morsomt å programmere ulike ting manuelt, men til syvende og sist er det automatisering som teller. Denne logikken kan også overføres til ulike andre materialer og systemer i boligen.
Noen eksempler er automatiske varmevekslere og balansert ventilasjon, som sørger for at temperaturen er på et optimalt nivå i boligen – uten at du er nødt til å tenke på hvordan systemet egentlig fungerer. Det samme gjelder for eksempel selvrensende overflatematerialer, som ofte benyttes til ulike fasader. Det er denne enkeltheten som til syvende og sist er det aller viktigste når det gjelder smarte hjem.