I dag er vi omgitt av skjermer 24/7, og for mange er mobilskjermen både det siste du ser på om kvelden og det første du ser om morgenen. Denne utviklingen kan påvirke søvnkvaliteten, både når det gjelder søvnmengde og søvnfaser som dyp søvn og REM-søvn.
Forskjellige søvnfaser og betydningen deres
De forskjellige søvnfasene har vært kjent under relativt lang tid, og det finnes selvfølgelig medisinske begreper for dyp søvn, gresk er da førstevalget. I stort trenger du likevel egentlig bare ha et forhold til at vi kan dele inn søvn i fasene døs (innsovning), lett søvn, dyp søvn og REM-søvn. Dyp søvn er særlig viktig, les mer om dyp søvn, i og med at det er da kroppen slapper helt av.
Den lette søvnen og REM-søvnen har selvfølgelig viktige funksjoner, selv om vi ikke kjenner alle detaljene. Når det gjelder dyp søvn er det både hjernen og musklene som drar nytte av total avslapping. Avfallsstoffer fjernes fra hjernen, og musklene bygges opp igjen ved utskillelse av veksthormoner.
Lys fra skjermer kan forstyrre innsovning og søvnkvalitet
Det er mange forskjellige faktorer som påvirker søvnkvaliteten i stort, noe som åpenbart også henger sammen med mengde dyp søvn. I den forbindelse kan de mange skjermene vi omgir oss med også påvirke søvnkvaliteten. Lys i stort påvirker kroppen og søvnbehovet, da mengde melatonin henger tett sammen med lys og mørke. Melatonin kalles også for et søvnhormon, og nivåene stiger bratt når det blir kveld og mørkere.
Det er også derfor som lyset fra skjermer kan påvirke søvnkvaliteten, ved å forstyrre kroppens balanse når det gjelder melatonin og forberedelse for innsovning. Selvfølgelig er det også mange andre faktorer som bidrar til enten god søvn eller søvnproblemer, men det kan være lurt å følge godt med på egen skjermbruk. Da sikrer du at i hvert fall denne faktoren ikke forstyrrer verken innsovning eller perioder med dyp søvn.