Radon er en radioaktiv gass som hverken kan sees eller luktes, men som likevel kan utgjøre en alvorlig helserisiko dersom den finnes i for høye konsentrasjoner innendørs. Gassen oppstår naturlig når grunnstoffet radium brytes ned i bakken, og den kan trenge inn i bygninger gjennom sprekker i gulv og vegger, eller via porøse bygningsmaterialer. Høye radonnivåer over tid kan gi skader på lungevevet og øke risikoen for lungekreft betraktelig.
I Norge, hvor mange hjem er bygget direkte på fjell eller grusgrunn, er radon et spesielt aktuelt tema. Det anslås at et stort antall boliger har radonnivåer som overstiger anbefalte grenseverdier. Ifølge Strålevernet i Sverige, som har lignende forhold, er radon medvirkende årsak til rundt 500 tilfeller av lungekreft årlig. Derfor er det viktig at alle boligeiere tar radon på alvor – og det første steget er å måle.
Enkelt og viktig
Å gjennomføre en radonmätning er både enkelt og rimelig. Du bestiller måledosene fra et godkjent firma eller laboratorium, plasserer dem i hjemmet i minst to måneder i fyringssesongen (1. oktober til 30. april), og sender dem tilbake for analyse. Innen kort tid får du et resultat som viser om nivåene i boligen er trygge eller om det bør gjøres tiltak.
Tiltak ved høye nivåer
Dersom radonnivåene er for høye (grenseverdien er satt til 200 Bq/m³ i snitt per år), finnes det flere metoder for å redusere dem. Vanlige tiltak inkluderer tetting av sprekker i konstruksjonen, forbedring av ventilasjon eller installasjon av radonsug. I noen tilfeller kan det også være aktuelt å fjerne eller erstatte radonholdige byggematerialer som for eksempel blåbetong. Etter at tiltak er gjennomført, må ny måling gjøres for å sikre at nivåene faktisk har gått ned.
Radon på arbeidsplassen
Det er ikke bare hjemme radon kan være et problem – også på arbeidsplassen skal det måles. Her er det arbeidsgivers ansvar å gjennomføre målinger i løpet av fyringssesongen. Dersom målingene viser forhøyede nivåer, må arbeidsgiver få gjennomført en radoninspeksjon og sette i gang nødvendige tiltak.
Oppsummert
Radon er kanskje usynlig, men risikoen den representerer er helt reell. Den gode nyheten er at det er fullt mulig å beskytte seg – så lenge man vet om problemet. Å ta seg tid til å måle radon med radonmätare er en enkel investering i både helse og trygghet.